Binnenkijken bij De Fazant in Ulvenhout

De Fazant in Ulvenhout van Patrick van Asch onderging een restyling waarbij het ontwerp geïnspireerd is op de groene omgeving. Ook het terras kreeg een metamorfose. Dit is zo ingericht dat het zo flexibel mogelijk in kan spelen op elementen als zon, regen, wind en temperatuur. De ene keer heb je een groot terras, bij mindere weersomstandigheden creëer je een groot buitenrestaurant. ‘Buiten wordt het nieuwe binnen. De seizoenen worden langer en het verdienmodel zit in het volume’, aldus Van Asch.

De Fazant ligt midden in het Ulvenhoutse bos. Patrick van Asch maakte samen met Horeca Sfeermakers het ontwerp van de nieuwe Fazant, het terras ontwierp de Bredase ondernemer zelf. ‘De brasserie behield haar authentieke sfeer, maar wel zo dat het trendy is en klaar voor de toekomst. Stadshoreca in het bos’, noemt Van Asch het.

Groen met een Frans tintje

Het groen van buiten vind je terug in het kleurgebruik van de inrichting. Met afwerkingen van verouderd messing en marmer om er een wat meer klassiek karakter aan te geven. ‘Het heeft een Frans tintje met Thonet-stoelen in combinatie met lederen fauteuils. Oud wordt met nieuw gecombineerd, net als de oude bekende kast achter de bar, die samensmelt met een nieuw ontworpen bar. Midden in de zaak bevinden zich bankelementen. ‘Hierboven komen gebogen lampen in het verouderd messing terug om van deze centrale plek ook echt een eyecatcher te maken.’ Achter de bar is een haard waar je zicht hebt op de semi-open keuken. Ook op het terras vind je op verschillende plekken een haard terug.

Buitenrestaurant

Het plan voor een buitenrestaurant had Van Asch al ver voor corona. Een terras met zoveel mogelijk tafels en stoelen, opgeleukt met parasols, is volgens de Bredase ondernemer al jaren aan het veranderen in terrassen waar binnen naar buiten wordt gehaald en waar comfort de boventoon voert. ‘Dit uit zich in luxere stoelen en banken, meer ruimte en het zoeken naar oplossingen om op alle natuurlijke elementen in te kunnen spelen, zoals temperatuur, wind en regen.’ De grootste frustratie van Van Asch was als een vol terras bij regen met bord en al naar binnen vluchtte. ‘Dat hebben we nu onder controle. Gasten kunnen blijven zitten en dat geeft rust.’

Flexibel terras

De eigenaar koos voor overkappingen waarmee hij heel flexibel kan zijn. ‘Je bent buiten door de overkapping in te klappen. ‘Zo creëer je een terras. Klappen we het uit, dan heb je een soort dak en is 90 procent van het terras overkapt.’ Aan de overkappingen zijn veel elektrische heaters bevestigd om de temperatuur te controleren. ‘Hiermee maak je de avonden en de seizoenen langer. Gasten kunnen nu als het 10 graden is nog verwarmd buiten zitten.’

Alles draait om comfort

Het terrasmeubilair en de terrasinrichting zijn afkomstig van verschillende partijen. ‘Ik zocht de beste oplossingen waarbij het om comfort draait.’ Zo combineerde Van Asch banken van Big Pillows met stoelen en tafels van Satelliet, en luifels van Soons Zonwering met de windschermen van Verano. ‘Deze glazen windschermen zijn elektrisch te bedienen en zijn standaard 1,10 meter hoog. Bij slecht weer kun je ze verhogen tot 2,20 meter. ‘Alles draait om comfort. Je blokt zo wind en regen en gasten hebben een echte terraservaring.’

Ruim opgezet

De verbouwde en vernieuwde Fazant heropende op 1 juni 2020. Van Asch deed geen aanpassingen op de indeling van het terras. ‘De opstelling van ons buitenrestaurant is ruim opgezet. Dat voelt luxe aan. Twee tafels konden we in verband met de 1,5 meter afstand niet gebruiken.’ Van Asch koos ervoor geen tafels weg te halen, maar deze te gebruiken als displaytafels met producten van lokale ondernemers. ‘Op deze manier behoud je de sfeer en hoef je niet met tafels te slepen’, aldus Van Asch.

Vijf zones met iedere een eigen werkstation

De buitenruimte is ingedeeld in vijf ‘wijken’. Elk gebied heeft zijn eigen ‘commode’. In deze werkstations bevindt zich alles wat het personeel nodig heeft om de gasten goed te kunnen bedienen, zoals bestek en servies. ‘Op deze manier kunnen we ons grote terras beter hanteren en maximale service leveren. Omdat medewerkers in hun ‘eigen wijk’ kunnen blijven, hebben we minimale traffic van de bedieners. De kelner blijft namelijk in dat gebied en werkt met een handheld, een andere medewerker komt het eten brengen en afhalen.’
Ruimte is volgens Van Asch de sleutel voor herstel na de lockdown. ‘Als je buiten de ruimte hebt, zul je als eerste herstel zien in de omzetten’, aldus de ondernemer.

Achtste zaak van Patrick van Asch

Patrick van Asch is eigenaar van zeven horecazaken: Bruxelles, Suikerkist, Peddels, Noir, De Vrachtwagen, Corenmaet en De Fazant. De Fazant is de eerste zaak buiten Breda. Van Asch nam de toenmalige De Fazanterie in Ulvenhout op 1 oktober 2018 over van René Selier. In april opent Van Asch zijn achtste zaak: Lawaaipapegaai in Breda.

Cijfers De Fazant

500 vierkante meter is de totale oppervlakte van het terras en nog eens 300 vierkante meter binnen in de brasserie.

300 zitplaatsen op het terras, in de brasserie is plek voor 150 gasten bij een ‘normale’ situatie.

3 overkappingen en twee gebieden voor partijen en bruiloften. Deze banqueting terrassen zijn overkapt met stretchtenten.

3 zalen en een trouw- en evenemententuin.

23 heaters houden het terras aangenaam warm.

Deel dit bericht