De nieuwe opvang voor Bredase dak- en thuislozen is tweede paasdag in gebruik genomen met een ontbijt voor de cliënten. Ongeveer veertig van hen schoven aan op de nieuwe locatie aan de Riethil, waar een keur aan luxe etenswaren werd geserveerd door personeel van Van Asch Horeca.
,,Het initiatief is van het personeel, dat wilde iets goeds met Pasen doen’’, zegt Patrick van Asch maandag aan de Riethil. ,,We hebben natuurlijk weinig om handen in deze coronatijd. Alle etenswaar en het drinken komt van sponsors, zoals Hanos, Kaasje.nl en Lipton. Wij zorgen alleen voor de bediening en het transport.’’ Naast het buffet zijn er ook pakketten samengesteld voor de mensen die liever op straat bleven. Alles bij elkaar heeft Van Asch op ongeveer honderd man gerekend.
Geweldig
Achter de buffettafel hielp zijn personeel de dak- en thuislozen met het opscheppen: aspergesoep, pasteitjes met ragout, kroketten, croissants en diverse soorten beleg. Jeffrey van Willugenberg liet zich alles goed smaken: ,,Geweldig dat ze dit doen’’, aldus de 32-jarige Bredanaar. ,,En dit hebben deze mensen ook wel even nodig. Gezellig bij elkaar, geen onrust. Fijn hoor, een keer zo veel luxe. Normaal staat er ook een ontbijt klaar, waarbij ik vaak help met uitdelen en koffie schenken. Maar dit is wel heel wat anders.’’
Van Willugenberg is sowieso erg tevreden over de nieuwe opvang aan de Riethil. ,,Veel beter dan aan de Slingerwerg. We hebben hier ruimere kamers en meer privacy. De douches zijn nieuw en schoon, de regels zijn ook een stuk prettiger. Zelf kwam ik na een relatie van 13 jaar op straat te staan. Dat is nu anderhalf jaar geleden. Ik ben echt dankbaar dat ik zo ben opgevangen.’’
De nieuwe dak- en thuislozenopvang valt onder SMO Breda. Coördinator Corné Ewals legt uit: ,,We hebben hier veertig vaste plaatsen en twintig voor de winteropvang, zoals wij dat noemen. Onze cliënten hebben hier veel meer ruimte en privacy.’’ Over het paasontbijt: ,,Fijn dat dit wordt georganiseerd. Wij hadden het natuurlijk druk met de verhuizing, afgelopen woensdag hebben we het hier pas in gebruik genomen. Dus fantastisch dat dit zo is opgezet. En het sfeertje is heel relaxed.’’